close
Menu

Waarom verticuteermachines gebruiken?

De eenvoudige manier om uw gazon te upgraden
Na het verticuteren moet het gazon enkele dagen worden beschermd. Zo heeft het gras de optimale condities om na de impact van het verticuteren bij te komen.

De eenvoudige manier om uw gazon te upgraden

Kijk hoe uw tuin groeit: Ongeacht hoe groot of hoe klein uw tuin is, onze elektrische en benzineverticuteermachines kunnen uw gazon nieuw leven inblazen en in een gezond beeld omvormen. Uw gazon moet ten minste drie jaar oud zijn voordat u het voor het eerst verticuteert. Maai het gras zo kort mogelijk voordat u begint; een gemiddelde hoogte van 4 cm is ideaal. Werk, indien mogelijk, als de bodem goed droog is; dit voorkomt schade aan de machine en zorgt dat de gemaakte groeven open blijven.

WAT IS VERTICUTEREN?

Bij verticuteren wordt het gras iets gemaaid en worden daarmee mulch (oude grassnippers) en mos verwijderd. Daarna kan de bodem meer zuurstof opnemen en zal het gazon sneller groeien. De originele Engelse term ‘verticutting’ is een combinatie van de woorden ‘verticaal’ en ‘ cutting (snijden)’. De beste tijd om het gazon te verticuteren is in de lente, tussen half april tot begin mei. Het gazon kan in die periode het beste regenereren. Het scherpe en als spiraal gemonteerde snijblad op de verticuteermachine van John Deere snijdt millimeters diep in het gras. Het bodemgebied is daarna vrij van doodgras en ongewenste vervilting.

De verticuteermachine met opvangzak vangt het materiaal tijdens het verticuteren op.

Tijdens het verticuteren wordt gras met onvoldoende wortels uitgetrokken. Daarom is pas gelegd gras niet geschikt om te verticuteren; het duurt enkele maanden totdat de wortels genoeg zijn gegroeid om houvast te bieden. Als vuistregel moet het gazon ten minste drie jaar oud zijn voordat het voor de eerste keer kan worden geverticuteerd.

Na het verticuteren moet het gazon worden bemest. Afhankelijk van de bodem kan ook het oppervlak met zand worden bestrooid. Als het gras te veel is uitgedund dan wordt, waar nodig, aanbevolen vervolgens te zaaien.

Vervilting – wat is het en hoe wordt het gevormd?

Gedurende het jaar hopen overblijfselen van planten en grassnippers zich op. Hierdoor wordt het bodemoppervlak dichter en steeds meer afgedicht. Regenwater, lucht en voedingsstoffen kunnen niet meer de graswortels bereiken. Het gazon ziet er slecht en onregelmatig uit omdat de grasplanten niet meer een ononderbroken oppervlak kunnen vormen.

Vaarwel tegen mos: Om een gezond gazon te creëren en te behouden, is juiste zorg vereist. Dit omvat regelmatig verticuteren: het fysiek verwijderen van vervilting en mos, zodat voedingsstoffen in de bodem kunnen komen.

JUIST VERTICUTEREN

Door regelmatig te verticuteren, maaien en bemesten, blijft uw gazon gezond en mooi. Het gras begint te groeien als de grondtemperatuur 8 °C bereikt. Dit zorgt voor de beste omstandigheden als u de eerste keer met de verticuteermachine werkt. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de verticuteermachine in Europa van april tot september worden gebruikt. De herfst is ook een goede periode om te verticuteren, omdat uw gazon weer goed verzorgd wordt en omdat mos dat in de zomer is gegroeid, wordt verwijderd.

De volgende stappen moeten worden genomen:

  • Het gazon moet al een of twee keer zijn gemaaid in de lente.
  • Voor verticuteren moet het gazon met de kleinst mogelijke bladhoogte worden gemaaid – een maaihoogte van vier centimeter is ideaal.
  • De bodem moet goed droog zijn. Hierdoor zullen alle werkfasen gemakkelijker zijn en wordt de machine beschermd.
Laat in de lente en de herfst zijn de beste tijden om de vervilting te verwijderen. Onze verticuteermachines bieden de moeiteloze manier om fris leven in uw gazon te blazen waardoor het dikker en gezonder wordt.

BEPAAL DE JUISTE WERKDIEPTE:

Pas de werkdiepte op de juiste wijze aan. Dit is afhankelijk van de mate van de vervilting en bodemverdichting. De leeftijd van het gazon is cruciaal. Plaats de eenheid op het gazon – het blad moet de grond raken. Beweeg de verticuteermachine over een kleine afstand heen en weer over het gazon terwijl de motor draait.

Corrigeer de werkdiepte zodat het blad niet het oppervlak maait.

Plaats het blad van de verticuteermachine in de startpositie, zodat de werkdiepte wordt ingesteld. In deze startpositie kan de gewenste maaidiepte worden ingesteld en overeenkomstig worden afgesteld.

De maaidiepte van een prachtig verzorgd gazon is ongeveer 3 mm en voor een onbehandeld gazon ongeveer 5 mm.

In principe is het beter om elke drie weken te verticuteren op een diepte van ongeveer 3 mm.

U kunt nu beginnen. Gebruik bij verzorgde gazons de verticuteermachine in één richting. Bij vervilte gebieden dient u eerst in één richting te gaan en daarna weer terug over het gazon. Zorg dat wanneer u van richting verandert, dat het blad niet in de grond is (handgreep omlaag). Werk snel. Als u op een bepaald punt stopt, dient u de machine uit te schakelen.

Hark de vervilting dat nu op het oppervlak ligt, goed bijeen. Het gazon kan nu worden bemest of met zand worden bestrooid. Als het droog is, vergeet dan niet om het gebied goed te besproeien.

Na het vericuteren moet het gazon enkele dagen worden beschermd. Zo heeft het gras de optimale condities om na de impact van het verticuteren, bij te komen.

Belangrijk:
bij zeer droge omstandigheden moet het gazon na het curtiveren worden besproeid.

Let op het volgende gedurende de herfst:
hark bij droog weer altijd eerst gevallen blad bijeen. Deze zorgen voor waardevolle bladhumus wat ideaal is voor bodemverbetering en bemesting.

HET VERSCHIL: VERTICUTEREN EN BELUCHTING

Met ‘beluchting’ wordt de beluchting van een gazon bedoeld. Hiervoor wordt een machine gebruikt om in het gazon vingergrote gaten van 5 tot 9 cm te maken die vervolgens worden gevuld met zand. De tanden waarmee de gaten worden gegenereerd, kunnen hol of massief zijn.

Via dit proces wordt bodemverdichting van het gazon verbroken. Er vindt gasuitwisseling plaats en groei van de aerobe bacteriën in de bodem en van het gras worden gestimuleerd. Na beluchting en bijzaaien wordt het gazon bemest. Op golfbanen wordt het hele gebied na de beluchting bestrooid met zand en genivelleerd (getrokken).

Beluchting wordt meestal vóór het groeiseizoen van het gras uitgevoerd, begin mei of halfverwege augustus. Dit kan, afhankelijk van de bodem- en klimaatcondities, verschillen, zodat oppervlakken vaak worden belucht. Bij gebruik van kleine tanden is het niet nodig om zand te strooien (bijvoorbeeld om een natte plek te ventileren).

Wat is gazonvervilting? In zomer wordt gemaaid gras en planten vaak tussen de grassprieten verzamelt. Na een tijdje wordt het oppervlak gematteerd en raakt de bodem geblokkeerd.
Waarom verticuteermachines gebruiken? undefined Voorhout, Soesterberg, Zuidoostbeemster, 't Zand , Middenmeer, Koudekerk aan den Rijn, De Kwakel undefined Kraakman Perfors BV